Датум објављивања: 16.11.2019

Изложба карикатура Миланка Каличанина

У Кулутурном центру „Рибница“ у Краљеву отворена је изложба српског карикатуристе светског гласа Миланка Маличанина. На отварању изложбе прво је, у име Центра, говорила Ана Јеротијевић, а потом је  Зоран Туцаковић надахнуто говорио о свом виђењу света у којем настају Каличанинове карикатуре и о његовим карикатурама као најбољем одговору на све то такво.

– Широка је српска душа, тешко прихвата да има непријатеља намерних да је униште. (…) Бодар дух и крепка душа постају залог нашег опстанка. Томе је окренут Миланко, и тиме зраче његове карикатуре – рекао је Туцаковић.

Др Љубиша Јовашевић је одао заслужено признање стваралаштву Миланка Каличанина којег одликују добре идеје и способност да те идеје представи и прикаже јасно, без коментара.

Сатиричар и философ Димитрије Јовановић је скренуо пажњу на преовлађујућу тематику карикатура Миланка Каличанина, његово истакнуто место у високорангираној породици српских карикатуриста, додајући да је, у ствари, неупоредив: и по идејама, и по начину на који их исказује, те да има изоштрено чуло да раздвоји добро од зла у чему је и садржана потпуна и непобитна истина.

На крају су Ана Јеротијевић и Миланко Каличанин отворили изложбу позивајући присутне да погледају изложене карикатуре и окрепе се расположивим текућинама. У тим тренуцима опуштања људи показују посебна осећања блискости и привржености, и на овом месту не бисмо се посебно тиме бавили, да на крају није дошло до догађаја који је узнемирио присутне. Наиме, у намери да покаже одређену карикатуру Димитрије Јовановић је притиснуо прстом стаклени „пано“ који је спао са држача и поломио се у контакту са његовим телом. Исказујући неспорну философску спремност да ствари у свакој прилици учини бољим, Димитрије је покушао да у ваздуху задржи већ поломљено стакло, и задобио озбиљну посекотину прста на шаци леве руке, коју су му медицинари исте вечери зашили. Један од посетилаца изложбе, намеран да ствари окрене на шалу, рекао је да је Димитрије тако и својом крвљу доказао властиту уграђеност у темеље здања КЦ „Рибница“ (све до пред крај Димитријевог директоровања установа се звала Дом културе „Рибница“).

 

Миланко Каличанин аутор часописа Жрнов

Жрнов није био на отварању изложбе карикатура свога сталног сарадника господина Каличанина, али ево покушавамо да то овим приказом оправадамо. Срећно.