Датум објављивања: 19.02.2020

Шта има ново у српској сатири?

 

 

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ “РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ” ЗА САТИРУ

Награда “Радоје Домановић” за укупан допринос српској сатири уручена је 18. фебруара Радивоју Бојичићу и Ненаду Нецићу на свечаности у Удружењу књижевника Србије.

Радивоје Бојичић указао је да се сатира данас најчешће повезује са афоризмом.

“Саветујем својим млађим колегама да се држе формуле које сам се ја држао. Дакле треба да се баве и осталим књижевним врстама, а такође и да прате живот и кроз дневно коментарисање догађаја које живимо”, каже Бојичић.

Ненад Нецић навео је да су, на неки начин, сатиричари бунтовници и себе, такође, сматра бунтовником.

“Радим један посао који је, можда, неспојив са писањем сатиричних романа. Наиме, ја сам функционер у правосуђу, а ето пишем сатиричне романе”, додаје Нецић. 

Најбољим књигама сатире на српском језику у 2019. години проглашене су “Крстареће мисли” Мирослава Средановића, “Берачи полена” Небојше Лапчевића, “Етичко чишћење” Поп Д. Ђурђева, те “Парадигманоја” Павла Теофиловића, као и “Шињели” Војислава М. Минића и “Истине” Мила Г. Лазаревића.

Признање “Екселенција сатире”, које се додељује најбољим страним и српским сатиричарима у региону и дијаспори добили су Валентин Димитров из Бугарске, Јово Николић из Републике Српске, Фабрицио Карамања из Италије и Хасијер Агире из Шпаније.

Посебним признањем “Радоје Домановић” за научно-теоријски допринос сатиричној књижевности награђен је проф. др Малиша Станојевић, за преводе српских сатиричара на мађарски језик Светислав Недучић и за афирмацију и популаризацију хумора и сатире проф. др Димитрије Панфилов.

О добитницима једног од најзначајнијих признања за књижевну сатиру у Србији одлучивао је жири у саставу Радомир Андрић (председник), Душко М. Петровић, Петар Жебељан, Видак Масловарић, Слађана Митровић, Радослав Тилгер и Александар Чотрић.

<> 

НАГРАЂЕНИ НЕСТОРОВИЋ И ЧОТРИЋ

Жири на 21. Међународном фестивалу афоризма и карикатуре – Струмица 2020. који су чинили: Никола Ангелкоски (председник), Ацо Георгиев, Александар Филев, Ристо Филчевски и Иван Јовев, донео је одлуку да додели следеће награде:

–  ЗЛАТНА ПЛАКЕТА ЗА АФОРИЗАМ               Нинус Несторовић (Србија)

–  СРЕБРНА ПЛАКЕТА ЗА АФОРИЗАМ           Александар Чотрић (Србија)

–   БРОНЗАНА ПЛАКЕТА ЗА АФОРИЗАМ       Валентин Димитров (Бугарска)

 

Дипломе за афоризме су додељене: Владиславу Влаховићу (Црна Гора), Миладину Берићу (Република Српска – БИХ) и Свети Стоменову (Македонија), а специјалну награду добио је Атанас Крлевски (Македонија).

–  ЗЛАТНА ПЛАКЕТА ЗА КАРИКАТУРУ            Ерико Жингуеира Аурес (Бразил)

–  СРЕБРНА ПЛАКЕТА ЗА КАРИКАТУРУ        Иваило Цветков (Бугарска)

–   БРОНЗАНА ПЛАКЕТА ЗА КАРИКАТУРУ     Мирослав Георгиевски (Македонија)

            Дипломе за карикатуре су додељене: Хенрик Цебула (Пољска), Ердоган Басол (Турска), Ратко Маричић (Хрватска), Константин Казанчев (Украјина) и Георги Мајоренко (Украјина), а специјалну награду добио је Блаже Докулевски (Македонија).

<> 

„БОЖЕ, УПРОСТИ НАМ“

Нова књига Нинуса Несторовића

Изашла је нова књига афоризама Нинуса Несторовића „Боже, упрости нам“. Издавач је новосадски „Прометеј“. На 208 страна, са око 800 афоризама Нинус нам са мало речи, а са пуно стила, креације, домишљатости, разиграности, храбрости представља свет у којем данас живимо.

Предговор и поговор за ову књигу написали су професор Ратко Божовић и рок критичар, новинар и писац Петар Пеца Поповић.

Ако је прихватимо мишљење да је афоризам ”роман без сувишних речи”, онда Нинус Несторовић одавно заслужује статус нашег романописца класика! Без обзира на његов став да је ”афоризам књижевно дело у којем писац има веома мало простора за доказивање”, сам Несторовић низом истинских бравура-каламбура указује колико ”прави дриблинг духа у скученом пределу” нуди шансу за шире сагледавање наше средине и овог времена…” “… Све што Нинус ради само је кап друге боје у океану нашег пораза. Али океан би без те капи био компликованији за бродоломнике. Та кап светли! Тамо где се свака врста власти одликује обесношћу и бајном егзистенцијом, од велике је кориси читати власника “заоштреног пера”. Као вид неслагања и немирења са терором тако успостављене стварности.                                                                                               Петар Пеца Поповић

Предрасуде, лажи, манипулације и мистификације постају предмет жустре ироничне опсервације у сатиричном афоризму Нинуса Несторовића. Ту су се нашли нови прилози за глосаријум нашег пропадања. Код афористичара сатиричног смера какав је Несторовићев нема ни лагања, ни пренемагања, ни сентименталности. Он говори у своје име, али и у име оних који нису у прилици да се успротиве проклетству поништавања вредности људског дотојанства. Кад брани слободу, правду и вредности, кад брани човечност, чини то јасно да јасније не може бити. Био је то његов пут до прочишћеног афоризма као неумољиве мисли наше суморне садашњости. Показало се да такав афористичар није само паскаловска трска „која мисли“, већ и трска која пробада чиреве људске трулежи.                                                                                   Професор Ратко Божовић

 

Афоризми из књиге:

Да морам данас поново да изаберем занимање, пре бих био вођа банде, него професор факултета. Не због пара, него због угледа.
<> 
Умрла је слобода говора у Србији. Смрт је настала гушењем.
<> 
Алал вера нашим највећим патриотама. То што оне могу да стекну са три прста, остали грађани не могу са десет.
<> 
Чим је приметио да се народ заљубио у њега, вођа га је одмах одвео у мрак…
<> 
Распао се комунизам у Србији, распала се демократија, ал’ је зато диктатура и даље чврста!
<> 
Прошлост у Србији увек иде испред свог времена.
<> 
Овде су само психијатријски случајеви остварене личности. Што умисле, то и буду!
<> 
Неко је полицајац, неко криминалац, а неко мора да ради оба посла да би преживео!
<> 
Мир који склопимо, морамо и да расклопимо. Да би и следећа генерација имала чиме да се игра!
<> 
Не само да имамо злочинце за сва времена, него и за све узрасте!
<> 
Нама је боље да отворимо Пандорину кутију, него гласачку. Мање зло се у њој крије.
<> 
За рат је потребно двоје. Ми и још један.
<> 
И душом и телом сте уз вођу?! А где вам је мозак?
<> 
Гдегод да се појави, председника увек неко дочека. У Бору Чачани, у Чачку Крушевљани, у Новом Саду Ужичани, у Ужицу Нишлије…
<> 
За разлику од саобраћаја, обрачун криминалаца на нашим улицама одвија се нормално…
<> 
Ма, какве, бре, краве… Овде су пси рата свете животиње.
<> 
У рату те о свом трошку држава шаље, а црква испраћа на онај свет. Твоје је само да путујеш…
<> 
Без помоћи државе, све у Србији би брзо пропало. Чак и криминал.
<> 
Мало је једна црква Покајница у Србији. Наше потребе су много веће!
<> 
Сво наше богатство је завршило у иностранству. Паре и злато су изнели политичари, а деца су сама отишла!
<> 
Балканску сиротињу је тешко разликовати. Тек кад јој у рату навучеш униформе, зна се чија је чија!
<> 
Неке изненађује то што овде мртви и даље гласају. Мене много више чуде живи.