БЕОГРАД – Од ове године 24. мај, дан у којем славимо свете словенске равноапостоле Ћирила и Методија, и у Србији је државни празник: Дан словенске писмености и културе.

“Овим празником обележаваће се Дан словенске писмености и културе, коју су утемељили словенски просветитељи Ћирило и Методије, оснивачи словенске књижевности и творци првог словенског писма – глагољице”, саопштено је из Владе 17.маја.

Подсетник

         Почели смо 23. маја 2011. године тако што је у салону Удружења књижевника Србије одржано књижевно вече посвећено светим словенским равноапостолима Ћирилу и Методију. Своју поезију у славу св. Ћирила и Методија говорили су тада : Милован Витезовић, Миљурко Вукадиновић, Гојко Ђого, Мирјана Ковачевић, Иван Лаловић, Предраг Бајо Луковић, Андреј Јелић Мариоков, Душица Миловановић Марика, Душко М. Петровић и Зоран Радисављевић. Овој свечаности присуствовали су и амбасадори Русије и Македоније Александар Конузин и Љубиша Георгиевски, представник амбасаде Бугарске г. Илија Лјасков и шеф Представништва Републике Српске у Србији г. Млађен Цицовић и сви су се том приликом и обратили публици наглашавајући значај Ћирила и Методија за све Словене. Сутрадан, 24. маја 2011. године, на дан Св. Ћирила и Методија, српски песници и амбасадори словенских земаља положили су цвеће на споменик словенској браћи у београдском Парку Ћирила и Методија. У име Удружења књижевника Србије цвеће је положио песник Радомир Андрић, председник Удружења, који је најзаслужнији не само зато што је већ следеће, 2012. године установљена књижевна манифестација Дани Ћирила и Методија, на којој су сваке године учествовали писци из словенских земаља, него и што се та манифестација успешно одржала иако за њу Удружење није имало подршку од државе.

            Књижевни програм увек је почињао Академијом захвалности св. словенским равноапостолима 23. маја у свечаној сали УКС, настављао се полагањем цвећа на споменик Ћирилу и Методију и потом путовањем по местима Србије у којим су се такође књижевним програмима славили св. Ћирило и Методије.

Фотографије: Милан Панић

Гости српских књижевника, осим по Србији, путовали су – у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији – и у Републику Српску (Милићи, Андрићград, Српско Сарајево) и увек је, како у Београду, тако и у свим другим местима Српске и Србије понављано да желимо да 24. мај буде државни празник.

         Ове године, кад је жеља српских песника постала стварност, програм манифестације Дани св. Ћирила и Методија почећемо посетом манастиру Раковица у четвртак, 23. маја у подне, а увече у 19 сати биће традиционална Академија захвалности у свечаној сали Удружења књижевника Србије. Поздравну реч имаће Александар Петров, председник Одбора за међународну сарадњу УКС, беседник је Гојко Ђого, а  своје стихове у славу Ћирила и Методија казиваће: Штефан Цифра из Словачке,  Лидие Романска из Чешке, Александар Кожедуб из Русије,  Јулија Пискулијска из Бугарске, Тања Симеуновић из Републике Српске, Веселин Мишнић из Црне Горе и Радомир Стојановић из Србије. Стихове св. Ћирила казиваће Нина Симић. Сутрадан, 24. маја, после полагања цвећа на споменик Ћирилу и Методију, једна група песника путује у Пожаревац и Костолац, а друга у Бадњевац и Крагујевац.

<>

Трибина Удружења књижевника Србије, Француска 7.

 

ПОНЕДЕЉАК, 20. 5. У 17:00 ( У САРАДЊИ СА УДРУЖЕЊЕМ КРАГУЈЕВЧАНА У БЕОГРАДУ) МИОДРАГ ИГЊАТОВИЋ: КОСОВСКЕ ЕЛЕГИЈЕ (песме) Говоре: проф.др Зоран Чичкарић, проф. Чеда Недељковић, Видак М. Масловарић и аутор. Музички тренутак: Љуба Димитријевић

 

 УТОРАК, 21.5. У 12:00 УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ ПОРОДИЦЕ БИСТРИХ ПОТОКА Учествују: Божидар Мандић, Љубивоје Ршумовић, Гордан Брун и Весна Чипчић.

<>

Уредник и водитељ трибине је Миљурко Вукадиновић

е-пошта: uks.srbije@gmail.com тел. 011/26-26-081  сајт: www.uksrbije.org.rs