Прослављен Ђурђеван у Призрену

Светом архијерејском литургијом коју је у Храму Светог Ђорђа у Призрену служио Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије, данас је, у присуству неколико десетина вјерника, прослављен Ђурђевдан.

Владика Теодосије је у бесједи рекао да је Свети Ђорђе, један од девет великомученика и првих страдалника за хришћанску вјеру, васкрсао, као и Храм Светог Ђорђа у Призрену.

“Васкрсавањем храма, васкрсавамо и ми као народ”, истакао је владика Теодосије.

Епископ је нагласио да сачуване мошти Светог великомученика Светог Георгија представљају велики благослов Призрена.

“Донијели смо свете мошти из Манастира Грачаница, гђе су чуване послије тренутка када је овај храм горио. И од тада, сваке године мошти Светог Георгија биће доношене у Призрен да би их народ цјеливао”, рекао је владика Теодосије.

Игуман Манастира Високи Дечани Сава Јањић, честитајући славу свим вјерницима, ученицима и професорима Богословије из Призрена, рекао је да ће све док је Црква присутна у Призрену бити и живота, радости и пјесме.

“Морамо вјеровати да ћемо будућим генерацијама оставити оно што смо наслиједили од светих предака. На свима нама је да чувамо светиње које у Призрену трају више од 1.000 година када се први пут помиње Епархија призренска”, поручио је игуман Сава.

Архимандрит Сава нагласио је да окупљањем у Храму Светог Ђорђа вјерни народ, заједно са монаштвом и сестринством Епархије рашко-призренске, наставља да, упркос тешким искушењима, прославља овај велики свети дан.

Игуман Сава је пожелио да сваки наредни Ђурђевдан буде слављен у миру.

Данашњу прославу обезбјеђивали су припадници Kосовске полицијске службе, а литургији присуствовало је и десетак Горанаца и неколико старосједилаца турске националности.

Извор: Алтернативна телевизија, Бања Лука