У Сремским Карловцима потписана Повеља о српском културном простору

           Коначно!

           Вест на коју смо чекали од 1991. године, од времена разбијања Југославије, државе у којој је заједно живела велика већина Срба, стигла је данас и запљуснула нас великом, великом радошћу.

           Радост је заиста велика и достојна је славља, свесрпског славља:

           Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић потписали су данас у Свечаној сали Карловачке гимназије Повељу о српском културном простору. Реч је о документу којим ће бити дефинисане смернице за јединствену културно-просветну политику српског народа.

           Сетимо се да је последњи пут о ичем сличном било говора на научном скупу три српске академија наука и ум(ј)етности, Србије, Српске и Црне Горе: САНУ, АНУРС и ЦАНУ у бањи Дворови ког Бијељине, 29. и 30. октобра 1998. године, када се углавном и дошло до става да је српски духовни простор и шири, и виши од српских територијалних и државних простора. 

           Иако је у међувремену драстично смањен интерес за свесрпско јединство на пословима просвете, културе и науке са посебном бригом о очувању српског идентитета, српског језика, писма, традиције и вере, сво време се озбиљно радило на томе баш на релацији Србија – Српска. 

           Повеља о српском културном простору, коју су данас у прелепој Свечаној сали Карловачке гимназије потписали министри Српске и Србије је круна тих настојања и деловања, а посебно радује чињеница да су многи медији Србије и Српске издвојили исти део, овај: “Од Хиландара, преко Скопља, Арада, Темишвара, Котора, Дубровника, Пеште, Будима, Сент Андреје, где год живи српски народ и где год постоје српски културни трагови, моћи ће да се спроводи јединствена културна и образовна политика”.