Датум објављивања: 23.12.2021

Награда „Извор“ 2021. Биљани Станисављевић и Весни Радовић

 

 

             На девети књижевни конкурс Представништва Републике Српске у Србији и редакције часописа Жрнов за најлепшу песму и најлепшу причу о завичају 2021. године јавило се 289 аутора, који су послали укупно 219 песама и 98 прича.

                Жири је радио у саставу: Жељка Башановић, прошлогодишња добитница награде за причу, Миладнин Берић, песник из Републике Српске и Милан Михајловић, песник из Србије, Косово и Метохија. 

                Од 219 песама и 98 прича аутора из Србије, Српске, Црне Горе и расејања, жири је у ужи избор издвојио 15 песама и шест прича, па на крају дошао до одлуке да

награду Извор за најлепшу песму о завичају 2021. године добије

Весна Радовић

а награду Извор за најлепшу причу о завичају 2021. године

Биљана Станисављевић

                Награде су грамате и новчани износи (500 КМ или 30.000 динара); свечано уручење било је у четвртак 23. децембра у 12 сати  у сали Представништва Републике Српске у Србији.

                Биљани Станисављевић је награду уручио шеф Представништва Републике Српске у Србији Младен Цицовић, док ће Радовићевој, која је изостала из здравствених разлога бити уручена накнадно.

              Цицовић је исказао задовољство због чињенице да је пристигао рекордан број радова, посебно јер је тема конкурса везана за завичај, за очување националног идентитета и оног што су култура и традиција српског народа. 

              „Најважније је да све што радимо буде у функцији свесрпског јединства. Са свих оваквих пројеката које ми реализујемо шаљемо јасну поруку да желимо да са свима у региону градимо нашу заједничку будућност, јер поштујући себе, не значи да не поштујемо и све друге који с нама живе“, поручио је Цицовић.

                Према његовим ријечима, тема завичаја је увијек на крају године круна рада Представништва.

              „Имамо из свих дијелова планете људе које поново на овај начин враћамо завичају и ово је можда и подстрек да идуће године још снажније и квалитетније приступимо конкурсу“, рекао је Цицовић.

                Биљана Станисављевић, која је по професији новинар, рекла је да пише јако дуго и разне форме, а да је ова награда чини изузетно поносном управо стога што је тема њене приче њен родни Параћин из ког је отишла са само 16 година.

               „Сваки пут када се враћате у завичај усхићење је велико. Враћате се у окриље свог града и иако он расте и мења се, као што и ви растете, сазревате и мењате се, увек вам је топло око срца и то је онај дубоки уздах, када стижете у свој град, што сам описала у својој причи, да личи на загрљај мајке и на подршку оца”, рекла је песникиња.

                Прошлогодишњи добитник награде „Извор“ за причу Жељка Башановић, која је ове године била члан жирија, рекла је да су скоро све пристигле приче и пјесме заслуживале да буду најбоље и побједничке, али да се жири на крају одлучио за наједноставније и најискреније исказане емоције које су и Радовићева и Станисављевићева непогрешиво пренијеле.

            Књижевник Душко М. Петровић, оснивач и уредник часописа „Жрнов“, рекао је да је, као један од организатора конкурса, био у прилици да види све песме и све приче и да је међу ауторима било познатијих имена, али чињеница да смо члановима жирија послали само радове, без потписа аутора, жирију је умногоме олакшао посао; читали су и једноставно одабрали оно најбоље.

                „У овом послу, када нема потписа, када само дело говори, жири је потпуно ослобођен свих својих предзнања о ауторима и оцењује само на основу оног што зна о књижевности”, рекао је Петровић.

                Добитницама уз, лепе грамате припада и новчани дио награде по 500 КМ, тј. по 30.000 динара.

                Награђени радови биће објављени у божићном издању часописа „Жрнов”.