Датум објављивања: 23.08.2021

Кочићев дан у Београду – четвртак, 26. август

 

            Љубивоје Ршумовић, добитник Кочићеве награде 2021. године, Зоран Костић и Горан Шаула из  Републике Српске, Валентина Питулић, Жељка Аврић и Бранислав Зубовић из Србије и Славољуб Гвозденовић и Горан Мратић из Румуније, говориће своје стихове на књижевној вечери посвећеној Петру Кочићу – у четвртак, 26. августа у 19 сати у свечаној сали Удружења књижевника Србије, Француска 7; водитељ и уредник је Видак Масловарић.

              Књижевно вече у Удружењу књижевника Србије централни је део овогодишње манифестације Кочићев дан у Београду, која се сваке године, као део традиционалне књижевно-народне манифестације Кочићев збор, одржвава последњег четвртка у августу.

                Кочићев дан у Београду ће и ове године почети у 11 сати полагањем свежег цвећа и прислужењем свећа пред гробом Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу. Уз присуство потомака славног српског писца, урадиће то у име Града Бања Лука Милада Шукало и Мирна Савић Бањац, у име Ппредставништва Републике Српске у Србији Борислав Максимовић, у име Удружења књижевника Републике Српске Зоран Костић и Горан Шаула и у име Удружења књижевника Србије Видак Масловарић и Душко М. Петровић. Букете свежег цвећа потом ће (у 12 сати) положити и пред споменик Петру Кочићу у Чубурском парку на Врачару.

            Манифестацију Кочићев дан у Београду организују Представништво Републике Српске у Србији и Удружење књижевника Србије у сарадњи за Организационим одбором Кочићевог збора и Удружењем књижевника Републике Српске.