Датум објављивања: 30.03.2020

ПИСМО ПОДРШКЕ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА КИНЕ УДРУЖЕЊУ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ И ОДГОВОР СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА

 

 

У име Удружења књижевника Кине и кинеских књижевника, желим да упутим своју најискренију подршку вашој организацији и свим српским књижевницима у борби против вируса КОВИД-19.
Кина и Србија деле дубоко и традиционално пријатељство. У току епидемије вируса КОВИД-19 у Кини, Влада Републике Србије показала је солидарност, емпатију и подршку Кини, што нас је дубоко гануло и остало у нашим срцима. Уложени напори су уродили плодом и епидемија је готово сасвим под ефикасном контролом. Живот нашег народа постепено се враћа у нормалу.
Нажалост, епидемија се раширила и по Србији и угрожава српски народ. У овом тренутку, кинески стручни тим епидемиолога бори се заједно са српским становништвом против корона вируса у Србији. Уз бригу за српске књижевнике, Удружење књижевника Кине и кинески писци остају солидарни са вама, да би заједничким напором победили тешкоће.
Прошле године, на челу делегације Удружења књижевника Кине, боравио сам у Србији у успешној посети, у току које смо учврстили међусобно разумевање и пријатељство. Када се епидемија заврши, са радошћу планирамо да продубимо сарадњу и ојачамо књижевну размену између наших двеју земаља.
Желим вам добро здравље и мир!
Срдачно,
Qian Xiaoqian
Потпреседник
Удружење књижевника Кине 

Оригинално писмо из Удружења књижевника Кине можете видети овде:

a letter of solidarity to Serbian Writers Association

 

ПИСМО ЗАХВАЛНОСТИ УДРУЖЕЊА KЊИЖЕВНИKА СРБИЈЕ

                                                                                 30 март, 2020.

Поштовани кинески пријатељи,

У име Удружења књижевника Србије и свих писаца Србије а тиме и свег народа нашег, јер „песници су пробуђена савест народа”, захваљујемо вам се на речима искрене и срдачне подршке које сте упутили Србији и њеним писцима у тешкој борби превладавања пандемије вируса КОВИД 19, у коју је Србија тек ушла а коју сте ви превладали.

Искуство ваше земље и вашег народа у савладавању пандемије вируса КОВИД 19 велики је пример и велика нада свим земљама и народима света.

Помоћ коју ваша земља указује Србији немерљива је јер се мери људским животима.

Наше две земље веже искрено пријатељство и заједничко настојање да будемо солидарни и јединствени у најтежим тренуцима, а ови које сада живимо то доиста јесу.

Посета делегације ваших писаца током прошле године сведочи обострану  жељу  наша два удружења  за  успостављањем још чвршћег међусобног пријатељства, разумевање и јачања наше књижевне размене. Са радошћу ћемо то обострано чинити.

Кинески језик се све више учи у Србији и све је више српских ђака и студената који учење настављају у Кини, прихватајући не само језик већ и културу и љубав народа.

Захваљујући томе, ми ћемо са нашим издавачима чинити да читаоци у Србији што боље упознају велику кинеску књижевност.

Срдачно и пријатељски вас поздрављамо,

 

Милован Витезовић

Председник Удружења књижевника Србије

 

Видак М. Масловарић,

члан Управног одбора Удружења књижевника Србије

задужен за међународну књижевну сарадњу