Датум објављивања: 06.02.2020

Уручена Вукова награда добитницима за 2019.

 

Вукова награда за 2019. годину, коју додељује Kултурно-просветна заједница Србије за изузетан допринос развоју културе у Србији и свесрпском културном простору, уручена је јуче добитницима на свечаности у Председништву Србије.

 

Добитници Вукове награде за 2019. годину су филмски уметник Радослав Зеленовић, сликари Драган Мартиновић Мартин и Слободанка Ракић Шефер, археолог Јелена Боровић Димић, књижевници Милош Јанковић и Душко М.Петровић, педагог, сценариста и редитељ Мирослав Мика Алексић, библиотекар Јасмина Нинков, композитор и водитељ Миња Субота и драмски уметник Гордана Ђурђевић Димић.

Данас је уручена и Изузетна Вукова награда књижевнику Ђорђу Сладоју, историчару антике Бојани Борић Брешковић, а добитници те награде су и пожаревачка Школа за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“, Сабор фрулаша Србије „Ој Мораво“, који се одржава у Прислоници, и Основна школа „Бранко Радичевић“ из Стапара.

Генерални секретар Kултурно-просветне заједнице Србије Живорад Ајдачић рекао је да Вукову награду додељују 56. пут и истакао да су „лауреати ове награде истински настављачи Вуковог дела и чувари наше баштине“.

Он је оценио да „нема много награда које имају тако дугу традицију и чији су лауреати најзначајније личности из свих области уметности и културе, велики ствараоци, културни прегаоци и они који су културу подржавали и помагали“.

У име награђених говорила је директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић, која је захвалила на том престижном признању.

„Награда која носи име великог Вука даје нам подстрек и увећава наду да смо својим прегнућем, постигнућем и истрајношћу, акумулираним духовним и културним искуствима уткали по неко нама својствено зрно које ће остати у култури, уметности, језику и науци, дакле да смо знањем и компетенцијама унапредили вредности, употпуњујући оставштину за будућност“, рекла је она.

Борић Брешковић је оценила да је „ово угледно признање одраз систематске бриге за напредак Србије и свесрпског културног простора, подсећајући нас на изузетност појединаца и установа“.

Према њеним речима, награда „представља снажан импулс, надахнуће, доказ квалитета и високо обавезује“.

Државни секретар Министарства културе и информисања Александар Гајовић честитао је свим добитницима Вукове награде и истакао да она има посебан значај, између осталог и због тога „што скреће пажњу на прегаоце у оним областима културе и науке које су понекада неправедно скрајнуте“.

„Вукова награда слови као исказ најдубљег поштовања за прегалаштво истакнутих појединаца и инситуција и она представља највише могуће признање у српској култури, односно науци у целини“, рекао је Гајовић.

Извор: “Данас”, https://www.danas.rs/kultura/urucena-vukova-nagrada-dobitnicima-za-2019/