Датум објављивања: 12.10.2019

Ускоро ће 64. Међународни београдски сајам књига – ЧЕМУ СЕ САДА НАДАМО?

 

Пише:. Душко М. Петровић

 

Академија наука и умјетности Републике Српске добила је 2017. године, за објављен први том „Енциклопедије Републике Српске: Награду за издавача из дијаспоре.

Академија наука и умјетности Републике Српске прошле године је за књигу Љиљане Шево Културна баштина Републике Српске /The Cultural Heritage of Republika Srpska добила такође Награду за издавача из дијаспоре.

Наравно, Академија наука и умјетности Републике Српске је заслужила да за своја одлична издања добије висока признања на сваком сајму књига, па и на овом београдском. Питање је само: да ли се Академија наука и умјетности Републике Српске налази у дијаспори?

Да је награда која две године узастопно иде у Бању Луку названа Награда за издавача из дијаспоре и региона, не би било проблема, а овако – то је велики проблем и велика, заиста велика срамота и Међународног београдског сајма књига, и сваког члана сајамског Одбора, и сваког члана жирија на том сајму.

Срби су у Босни и Херцеговини више од дванаест векова на својој земљи и у својим домовима, а у неколико махова су са Србима из Србије били и у истој држави.

Нису Срби у БиХ дошли из Србије, као што су дошли у Мелбурн, Минхен, Париз, Чикаго…

Бања Лука није српска дијаспора!

Република Српска није српска дијаспора.

Они којима је данас Бања Лука дијаспора, којима је данас Цетиње дијаспора (отишла је, сећамо се, та иста награда пре и у Црну Гору), сутра ће казати да им је и Призрен дијаспора, а с таквом памећу не би требало да се зачуде ако им ускоро и Краљево, и Ниш, и све ближи и ближи градови почну полако да постају дијаспора; градови ближи сајамском одбору и жирију сајамском, па временом и многима око њих.