Датум објављивања: 16.10.2021

Душко М. Петровић: УМЕСТО ЈЕДНОГ, БАКИР ИШТЕ ДВА ВЕРБАЛНА ДЕЛИКТА

 

 

 

         Бакир Изетбеговић, рођен на Видовдан пре шездесет пет година, по образовању архитекта, вера исламска, (рахметли бабо му је припадао сунитском исламу) изјавио је јуче, после састанка Предсједништва СДА, да би спор око закона о негирању „геноцида у Сребреници, који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко, могао ријешити тако што би се забранило и негирање злочина у Јасеновцу“.

            Осим што уз постојећи тражи увођење још једног вербалног деликта, Бакир – к’о ђоја узгред – за Сребреницу каже да је геноцид, а за Јасеновац да је злочин.

            Као изразити представник те врсте политичара, Бакир ту терминолошку разлику вешто подмеће као узгредност, а стварни циљ му је да злочин који је био освета српског становинштва из околине Сребренице за злочине које је исламска војска у БиХ починила над њима у више села и више пута, изједначи са Јасеновцем, класичним примером геноцида.  Истребљење Срба било је у НДХ и БиХ коју је она окупирала, државни пројекат: трећину поунијатити, трећину протерати и трећину стрељати, клати, вешати, маљем убијати у конц. логору Јасеновац, који је билотако ужасна фабрика смрти да су се и нацистички официри над њим згражали.

            Бакир је тај покушај изједначавања неупоредивог рекао без трунке стида, а потом још, као да је заиста пун разумевања и за злочине над другим народима а не само над својим, додао и да Републику Српску више неће „називати геноцидном творевином“.

             Зашто?

             Република Српска је настала 9. јануара 1992. године, пре рата(!), у доброј мери из страха да Срби у БиХ не би и трећи пут у истом веку били поклани, стрељани, у логоре затварани и мучени до смрти.

             У рату је настала Муслиманско-хрватска Федерација у БиХ као круна заједничког ратовања против Срба – од везивања застава на почетку рата до Вашингтонског споразума 1944, те би се пре за ту ратну федерацију могло казати да је геноцидна творевина.

             И сад, нада ли се Бакир да ће Срби прогутати удицу коју је забацио?  Нада ли се да ће им се злочин у Сребреници изједначити са геноцидом у Јасеновцу?

             Не нада.

             Зна Бакир да га Срби знају, али зна и да би то или нешто посве слично или само једнако несувисло могао да одлучи нови високи па све виши представник. Прима и он неку плату, не бој се.

            Било како било, биће да ће Босна и Херцеговина још дуго бити једина европска држава у којој је 51% становништва срећно и радосно што имају закон који санкционише реч и мисао, закон о вербалном деликту.