Датум објављивања: 15.04.2021

ЗАЈЕДНИЧКИ РАД ДВА МИНИСТАРСТВА НА ПРИПРЕМАМА УЏБЕНИКА ЗА НАЦИОНАЛНЕ ПРЕДМЕТЕ

 

 
Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и министарка просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарали су данас (09.04.2021.г.) у Београду о заједничком раду два министарства о припреми заједничких уџбеника за националне предмете – српски језик, историја и географија.
Размотрили смо на који начин можемо да интензивирамо нашу сарадњу у вези са иницијативом председника Републике Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва Милорада Додика о увођењу заједничких уџбеника за предмете од националног значаја. Важно је да сачувамо српски идентитет, ћирилицу и нашу историју, да исту историју и географију учимо и заједно учинимо све што можемо да се сачува српски идентитет, језик и писмо“, рекао је Ружић.
Он је навео да ће се размотрити могућност да сви ови уџбеници буду на располагању читавој дијаспори, у оним школама гдје наши учитељи и наставници, у складу са одлукама Министарства науке, просвјете и технолошког развоја Србије, држе наставу на срском језику.
Министарка просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић оценила је да је данашњи састанак о увођењу националне групе предмета и припреми уџбеника био веома успешан. Она је истакла да се разговарало о групи предмета од националног интереса – Српски језик, Историја и Географија, а кроз одређене међупредметне садржаје то ће се проширити на Музичко васпитање, Ликовно васпитање и предмет Природа и друштво за ниже разреде.
– Веома је важно да се на тај начин идентитети, како национални, тако и културни, српског народа са обје стране Дрине идентификују као једно, с обзиром на културу и традицију. Веома је важно да ученици основних и средњих школа имају могућност да о свим важним историјским и националним садржајима уче из истих уџбеника – рекла је Тривићева.
Тривићева је напоменула да су је новинари често питали да ли ће уџбеници бити идентични у смислу изговора, ијекавице или екавице, те указала да ће то бити прилагођено подручју гдје ученици живе.
 
 
 
Извор:
Представништво Републике Српске у Србији.