Датум објављивања: 26.05.2020

Дан светих словенских равноапостола Ћирила и Методија

 

        Свети Ћирило и Методије славе се у свим словенским земљама, а њихов дан 24. маја у хришћанском календару обележава се као Дан словенске писмености.  

        Удружење књижевника Србије је 2011. године почело да Дан словенске писмености обележава Академијом захвалности светим словенским равноапостолима 23. маја увече, уз учешће гостију – књижевника из словенских земаља. Сваке године су српски писци са својим колегама-гостима, 24. маја, када заједно са амбасадорима словенских земаља акредитованим у Београду положе венце и букете свежег цвећа пред споменик Ћирилу и Методију у истоименом београдском парку, полазили да о светој словенској браћи говоре и у другим местима Србије и Републике Српске. 

          Ове године, због пандемије вируса корона, свесловенско књижевно окупљање у Београду није било могуће, а цвеће пред споменик Ћирилу и Методију у име Удружења књижевника Србије положили су Петар Жебељан, Братислав Р. Милановић и Душко М. Петровић.   

          Пред спомениик Ћирилу и Методију, који је 2006. године израдио македонски скулптор Томе Серафимовски, 24. маја ове године, уз српске књижевнике и представнике Града Београда, цвеће су положили амбасадори и представници амбасада: Белорусије, Бугарске, Македоније, Пољске, Русије, Словачке, Словеније, Хрватске, Чешке. 

Фотографије: Борјана Панчева