Датум објављивања: 07.12.2021

Веселин Милићевић: ИЗА „ЛАЖНОГ ПРОФИЛА“, КРИЈЕ СЕ ПЕСНИК ВЕЛИКОГ СТИЛА

 

Песник, Миладин Берић, је своју збирку поезије за децу поделио у четири поглавља: Земља, Вода, Ватра и Ваздух. Није то случајно. Сви знамо да су то основни елементи у структури природе.

Укратко вам преносим и цитирам оно што тврде индијски филозофи: „Вода има карактеристике течења и још својство, а то је кохезија, повезивање.

Земља, као елеменат представља чврстоћу.

Ватра, као елеменат, не подразумева само пламен, већ уопште својство топлоте у свакој материји. Кад је она израженија, сам предмет је топлији.

Ваздух, је четврти елеменат. А он је механичка смеша гасова који обавија планету Земљу и ствара њену атмосферу. Ваздух нам удахњује живот. Даје нам снагу“!

И зато вам још једном тврдим да називи ових поглавља нису ни мало случајни. Ово може само један песник са великим искуством.

Песме из његове збирке имају чврстину. Течне су и имају моћ кохезије, јер нас повезују са неким давним прошлим и лепим временима. А то је детињство. Имају своју топлоту. Његове песме нам удахњују живот и дају нам снагу.

Прво поглавље, ВОДА, почиње са песмом АЗБУКВАР, који је једна дивна песмарица – азбуковица, уз помоћ које песник Миладин Берић, олакшава деци, да на пријемчив начин савладају азбуку. Притом им помаже, да уз учење азбуке, упознају, разне државе, градове, реке , мора, наше познате књижевнике: Андрића, Шантића, Кочића, Његоша… Јунаке из бајки, Свеце, старе обичаје.

Друго поглавље, ЗЕМЉА.

Истичу се песме: МЕДВЕД, ЛИСИЦА, које су писане у Ћопићевом стилу. Ту није ништа спорно, јер је Ћопић био у нашем детињству најомиљенији дечији писац. Писао је топло, једноставно и питко. А тако пише и Берић. У песми ЈАЗАВАЦ, је јунак главом и брадом Јазо, Петра Кочића. Једна од најлепших песама у овом поглављу је,

 

СЛАВУЈ:

Ансамбл славуја успаванку везе-

као да се Моцарт међу гране дјен`о.

Од умилног звука лиснате лепезе

трепере на вјетру у поноћје снено.

 

Завршава друго поглавље, песмом ЈЕЖ, где спомиње Ћопићевог Јежурка. То је још један знак да ми старији нисмо заборавили Бранка, па се ето, и Берић потрудио, да га ови млађи нараштаји упамте! И на крају поглавља маестралан завршетак у песми МАГИСТРАЛЕ, где је успео да укомпонује све јунаке, песама из овог циклуса.

Треће поглавље, ВАТРА, по моме скромном мишљењу је најлепше!

КОЧИЈАМА СЈАЈНИМ, Миладин Берић сјајно отвара треће поглавље, враћајући нас у нека давна и дивна времена, када сми ми старији били деца. Када нам је било  довољно и мало, да би се радовали много.

Верујем чврсто, да ће деца читајући ову песму, схватити лепоту, детињства, даривања и радовања. Ту се истичу, песме, КАЦА, која је писана у мало савременијем фазону и жаргону, како би то рекли данашњи клинци:

„Баш је ово ин

И песма је фин“!

Песма, ПАЧИЈИ ФАКУЛТЕТ, је веома успела пародија, на чувену песму Јове Змаја, ПАЧИЈА ШКОЛА, у којој се примети жица једног искусног сатиричара, какав је Миладин Берић. ОСМОМАРТОВСКА ДИЛЕМА, је још један доказ, како може лако да се уклопи сатира у дечију поезију. А то се види највише у стиховима:

 

„Купи јој,дијете,шарену лажу-

Лажама  је, кажу, пала цијена.   

 

„Нека се радују празном обећању

плус једно ништа напосљетку.

 

ЛАВ И ЛИСИЦА, је једна од најсимпатичнијих и најлепших песама у збирци. Писана на тему познате басне, а има и одличну метрику, па поред тога што је дуга, биће лака деци, да је брзо запамте! Песма, НИСИ ОВО, НИСИ ОНО, је предивна песма, о једном клинцу препуном амбиција, које гуше његови најближи. Ова песма би пре била порука родитељима, да подрже своју децу  у њиховим настојањима да постану, неко и нешто. Наравно, ако за то имају дара?!

ФОЧЈА ПЕСМА-Знајући из сопственог искуства, да деца воле песме пуне хумора, а то је ова! И поред тога што је дугачка, она ће пронаћи место у срцима и главама малих читалаца! Песма, ИЗ ПРКОСА је још једна на тему, амбиција, једног клинца, да постане овај пут, фудбалска звезда, попут неких његових идола. Али се из саме песме види, да за то није довољан само таленат, већ и рад и само рад!

Ово по мени најлепше поглавље, Берић завршава песмом, која носи наслов истог, ВАТРА, из које ће деца научити доста о настанку ватре и њеном значају у животу човека. А то најбоље говоре његови стихови:

 

Ватра није рођена да опече,

да опрљи руку, образ, раме-

већ је дата да освијетли вече,

да род људски извуче из таме.

 

 Четврто, последње поглавље, ВАЗДУХ, написано је као дечији позоришни комад који носи наслов, будуће збирке поезије за децу „ЛАЖНИ ПРОФИЛ“, аутора, Миладина Берића.

Ова симпатична и комична представа, где се преплићу старо и модерно.

У којој унука отвара баби профил на Фејсбуку, како би јој нашла животног сапутника. Њена бака се и даље држи обазриво и подозриво од свега што је модерно.

И на крају се овај симпатични игроказ завршава комично, када откривају да је кандидат, деда на „одрећено време“  код бабе њене најбоље другарице. Тако, што деда губи и врапца у руци и голуба на грани. Зато ће бити принуђен, да отвара свој нови лажни профил.

И шта на крају рећи о „ЛАЖНОМ ПРОФИЛУ“, Миладина Берића?

Он је био и остао искрен, од почетка, до краја. Миладина Берића сви знамо, као врсног и доказаног песника и сатиричара. А ето, сада се иза ЛАЖНОГ ПРОФИЛА крије један заиста добар песник за децу. Но, нема потребе да се скрива, када ће га преко његових дивних песама деца открити и препознати. Јер, најтеже је писати за децу, пошто су она најстрожи критичари. Њих не можете преварити.

Добар песник вам је, као добар ратар. Ако воли њиву и зна да је обраћује, шта год да посеје, њему ће богато родити! А Берић је добро обрадио ову збирку и посејао добре песме. Нека се нада богатој жетви!

Зато је искрено и топло препоручујем на читање и малој и великој деци!