Датум објављивања: 13.01.2022

У Канади награђен наш сарадник Јевгениј Чигрин, песник из Русије

 

 

Међу добитницима Међународне књижевне награде „Хемингвеј“ за 2021. годину је и наш сарадник, руски песник Јевгениј Чигрин.

Честитамо!

Награду су установили издавачка кућа Литсвет и часопис Нови свет (Торонто) 2015. године како би подржали ауторе руског говорног подручја. Координатори награде су Алена Жукова и Михаил Спивак. У жирију су писци и новинари, добитници претходних сезона, као и издавачи и координатори награда. Награда је посвећена америчком писцу Ернесту Хемингвеју, који је своје стваралачко путовање започео у Канади док је радио као дописник Торонто Стара.

Руски песник Јевгениј Чигрин добитник је номинације „Поезија“ за низ песама објављених у часопису крајем 2021. године. У номинацији “Велика проза”, победа је припала Саши Николаенку – добитнику награде “Руски букер”, писцу и уметнику, за књигу “Људи су живели као и увек. “Белешке Федија Булкина”. У “Малој прози”, победница је чувена критичарка Елена Сафронова с причом “Риба и лубеница”. Новинар и културолог Јевгениј Голубовски из Украјине најбољи је у номинацији „Руковети кроз године“. У номинацији “Преводи” – песникиња Љала Черкова из САД са преводима циганске поезије. Алекс Козак из Канаде награђен је почасним сертификатима за причу „Ја, деда и Голијат“, а (постхумно) награђен је и украјински песник, писац, уредник Виктор Шендрик за причу „Креативни процес“.

Свечана додела награда традиционално се одржава на књижевном фестивалу код Нијагариних водопада. Тачан датум одржавања фестивала 2022. године још увек није познат. Медаље и дипломе слаће се поштом онима који не буду могли да дођу.

 

 

Једна од пет песама Ј. Чигрина у прошлом броју Жрнова